čtvrtek 9. července 2015

TIP NA VÝLET ~ ZOO DVŮR KRÁLOVÉ

Krásný čtvrtek,
jak jsem psala na facebookové stránce tohoto blogu, pro dnešek jsem si pro vás připravila tip na výlet - a to konkrétně na výlet do Zoo Dvůr Králové, kterou jsem s přítelem navštívila o víkendu :-)

Abych se přiznala, mnohokrát jsem v zoologické zahradě nebyla. Jediná zoo, kterou jsem kdy navštivila, je zoo v Liberci, kde jsem tedy byla asi 4x. Celkově mám ze zoologických zahrad vždy smíšené pocity, jelikož je mi líto zvířat, které musí strávit svůj život v klecích či jiných ohradách, na druhou stranu jsem ráda, že mají poklidný život, kde se o ně velmi dobře starají ošetřovatelé, mohou se v klidu rozmnožovat a jsou uchráněni před pytláky a jinými slavnými hunters, kteří zvířata zabíjejí jen tak pro zábavu. Každopádně ze Zoo ve Dvoře Králové jsem byla naprosto nadšená a hned v článku se dozvíte proč.
Prvně musím říct, že mě Zoo velice uchvátila tím, jak je upravená. Všude je plno zeleně, krásné chodníčky a cestičky, vše je velmi dobře označené (a při zaplacení vstupného ještě navíc dostanete automaticky mapku), na každém kroku máte nějaký obchůdek s občerstvením či toalety. Navíc vše září čistotou, nikde žádné odpadky, vše opravdu moc pěkně upravené se spoustou laviček, které vám v chládku či na slunci poskytnou chvíli odpočinku.
Výběhy pro zvířata jsou velké, takže poskytují zvířatům dostatek místa k pohybu. Některá zvířata, jako například ptáci na obrázku nahoře, pak žijí pohromadě v ohromných voliérách, které jsou vždy uzpůsobené podle zvířat, které zde žijí. Tato voliéra tedy nabízela svým ptačím obyvatelům spoustu vodních ploch a zeleně, protože zde převážně žijí vodní ptáci - jako jsou například různé druhy kachen.
Slon na obrázku se stal asi nejvíce fotogenickým zvířetem, na které jsme s přítelem v zoo narazili. U jeho výběhu se shromáždilo mnoho lidí, ale on se zdál zcela nerušen jejich zájmem a vesele se věnoval svému obědu, který spočíval v tom, že si svým dlouhým chobotem cpal travičku do úst. 
Žirafy pak ve svém ohromném výběhu, který samozřejmě sdílely i s dalšími zvířátky, jako je tomu ve volné přírodě (v tomto případě to byly například zebry), odpočívaly pod přístřeškem. A na začátku července se žirafkám narodily další dvě mláďátka, jupí! 
Zoo Dvůr Králové nabízí svým návštěvníkům také možnost projet si - buď vlastním vozem, nebo autobusem - takzvané safari, kde se zvířata pohybují naprosto volně. My s přítelem jsme využili možnost Safari autobusu, který je pro děti a studenty zdarma, pro dospělé je s příplatkem 30,- Cesta safari busem trvá asi 20 minutek a na obrázku nahoře můžete vidět v klídku se pasoucí zebry. 
Nosorožci po celou dobu odpočívali v chládku a návštěvníků si příliš nevšímali.  
Tato opička si sedla k lidem raději zády.. 
Gorila se však nenechala rušit a též se věnovala svému obědu.  
A k závěru prohlídky jsme se ještě stavili u výběhu s oslíky. Jeden z nich se nechal aktivně hladit a já z toho byla úplně paf. Byl navíc šíleně moc roztomilý.

Musím říct, že výlet do Zoo byl prima nápad. V Zoo navíc můžete, kromě různých pavilonů, voliér a výběhů, navštívit i další atrakce, jako jsou různé výstavy s motivy Afriky. Na návštěvu si ale vyměřte opravdu více času, protože zde nějaké ty hodiny strávíte. Ale stojí to za to! :-)

7 komentářů:

  1. S pritelem do zoo chodime radi, v Cr nam chybi uz jen dve oficialni. Ve Dvore jsme byli, to Safari je uzasne, ale jinak klasicka zoo nas moc neuchvatila. Ale oslika zavidim :D
    Giveaway / Knižní regál

    OdpovědětVymazat
  2. Já ráda chodím do Zoo. :))) Tady jsem nebyla, vypadá to tam super! :))

    http://style-and-smile15.blogspot.co.uk/

    OdpovědětVymazat
  3. Moc pěkné fotky :-) někdy tam zajedu, zoo miluju :-)

    OdpovědětVymazat
  4. V této zoo jsem ještě nebyla, ale to prostředí je moc pěkný :) A já mám jinak zoo ráda

    OdpovědětVymazat
  5. zoo je super, takový klasický letní výlet :) a pěkné fotky, na té poslední
    máš úplně nádherné šaty <3

    OdpovědětVymazat
  6. Když jsem byla malá tak se nikam k moři nejezdilo ale jezdilo se po všech Zoo v ČR.. To protože jako malou mě nic jiného nezajímalo, krom zvířat.. Ve Dvoře jsem byla asi 3 krát a i teď bych se tam někdy ráda podívala. Škoda že je od nás tak daleko.

    OdpovědětVymazat