sobota 6. prosince 2014

TAG ~ VESELÉ VÁNOCE | MERRY CHRISTMAS

S blížícími se Vánocemi tu pro vás mám vánoční tag, do kterého mě nominovala má dlouholetá blogová kamarádka Miška. Takže jí tímto děkuji. 

Upozornění: Je potřeba, aby nominovaní zkopírovali obrázek i do svého Tagu!


Teď už ale k otázkám, které pro mě Miška připravila :-)

1. Jaká je tvoje nejhezčí Vánoční vzpomínka?
Každoročně chodíme po večeři s taťkou a bráchou ven vyhlížet Ježíška, aby mamka mezitím mohla logicky vše připravit. Jenže to člověk jako malé dítě neví, takže jsme žili s bráchou vždycky s tím, že mamka mezitím doma myje nádobí a vyčkává a poslouchá, jestli už nám Ježíšek nadělil ty dárečky (zvláštní je, že pak z té radosti z dárků, si dítě nikdy nevšimne, že umyté nic není :D). Každopádně, jednou jsme takhle vyhlíželi, mohlo mi být tak 6 let. Stáli jsme na dvorku a koukali po nebi, jestli Ježíška někde nezahlídneme - a v tom se na obloze zablesklo něco svítivého a ta záře rychle ubíhala po nebi až se ztratila mezi domy. Taťka na mě a na bráchu hned: "Jé, děcka dívejte! Támhle letí Ježíšek.. no to určitě už letí k nám" :-) A v ten moment, jsem si byla jistá, že Ježíšek doopravdy existuje, protože jsem ho právě viděla. Do teď si nejsem jistá, co to za záři bylo, ale předpokládám, že nějaká kometa.. Do teď na tento zážitek vzpomínám :-)

2. Máte doma nějaké Vánoční tradice?
Pár tradic máme, ale není to nic úplně extra. Štědrý den je u nás velmi zvláštní den, do teď se s bráchou koukáme přes den na televizi na pohádky. Celý den se střídmě jí - ke snídani míváme většinou vánočku, k obědu česnekovou polévku a k večeři typicky kapra s bramborovým salátem. Před večeří ještě chodíváme na hřbitov zapálit svíčku na rodinný hrob a k dřevěnému betlémku. Po večeři pak rozkrajujeme každý jedno jablíčko. Kdo tento zvyk nezná - tak se jablíčko rozkrojí a uvnitř by měla být hvězdička z jadérek - to pak symbolizuje, že člověk bude mít opět šťastný rok a nepřihodí se mu nic zlého (jako např. smrt). A poté jdeme samozřejmě vyhlížet Ježíška ven - dokud nám nezačnou blikat světýlka na okně - to je u nás takové znamení, že Ježíšek už nadělil dárečky :-)

3. Jak probíhali tvoje Vánoce v dětství a jak probíhají teď?
Každý rok děláme naprosto to samé, takže se vlastně skoro nic nezměnilo. Akorát s postupnými roky jsme přestali péct cukroví, protože to u nás nikdo nejí. A taky, když odcházíme vyhlížet Ježíška, tak míváme s bráchou průpovídky na mamku, ať hlavně spěchá, protože venku je kosa :D což samozřejmě jsme v dětství nikdy nedělali, když jsme ještě nevěděli, jak to s Ježíškem vlastně je :-) Jinak je vše naprosto stejné, a já jsem za to ráda :-)

A koho nominuji já?

A otázky? (první tři se musí ponechat)
1. Jaká je tvoje nejhezčí Vánoční vzpomínka?
2. Máte doma nějaké Vánoční tradice?
3. Jak probíhali tvoje Vánoce v dětství a jak probíhají teď?

+ otázka navíc ode mě
4. Jaká je tvoje nejoblíbenější vánoční koleda?

Těším se na vaše odpovědi :-)

4 komentáře:

  1. :D :D ty prupovídky na mamku, ať spěchá mě fakt pobavily :D
    To u nás se dárky pod stromek dávají v průběhu 23. a 24. 12. Podle toho, jak je člověk stihne zabalit :D
    Ale je pravda, že Mikuláš se u nás řeší víc. Mamka si každoročně neodpustí hlášky typu, že na ni zaklepal mikuláš a balíčky pro mě/tatku dává vždy ven :D

    ...//Instantní krása//...

    OdpovědětVymazat