sobota 2. února 2013

SANGERHAUSEN ~ DEUTSCHLAND

V prváku na střední se mi naskytla možnost jet na měsíc do městečka Sangerhausen v Německu. Předtím jsem mockrát v Německu nebyla, protože s našima někam vyjet? Tak to opravdu nehrozí. Prvně jsem ani nechtěla, protože se mi měsíc zdál jako dlouhá doba být někde v cizí zemi, cizím městě (o kterém jsem nikdy předtím ani neslyšela), nechat doma přítele.. Ale moje mamka v tom viděla dobrou zkušenost, a řekla mi, že bych byla hloupá této šance nevyužít. Tak jsem se přihlásila, a opravdu mě vybrali - takže jsem v červnu roku 2010 mohla vesele vyrazit.
(HOTEL VE KTERÉM JSEM MĚSÍC BYDLELA)
© KeT

Cesta trvala asi 6-7 hodin, vyrazili jsme brzy ráno - takže jsme nějako kolem 13:00 byli na místě. Prvně jsem byla trochu zaskočená - protože u nás když vjedete do nějakého města, tak vidíte jen betonovou placku (a prostě víte že jste ve městě). Já jen viděla ceduli SANGERHAUSEN a samé stromy + jeden bytový dům. Trochu jsem se divila, jako že město s jedním domem? Jenže v Německu jsou města jinak stavěná, dbají na vysokou životní úroveň - tím pádem dbají na velké množství zeleně ve městě. Brzy jsme měli městečko jako na dlani.
(NA OBRÁZKU VIDÍTE NÁMĚSTÍ V SANGERHAUSENU + ŠIKMOU VĚŽ KOSTELA - NA TÉTO FOTCE TO NENÍ POŘÁDNĚ VIDĚT, ALE DOST SE NAKLÁNÍ - ALE O TROCHU MÉNĚ NEŽ ŠIKMÁ VĚŽ V PISE)

Abych vám přiblížila město Sangerhausen. Sangerhausen je malé město (cca 30 000 obyvatel), leží ve spolkové zemi Sasko-Anhaltsko, blízko města Halle. Město je známé díky svému ROZÁRIU (Europa-Rosarium Sangerhausen) - se spoustou vzácných růží. Z těchto růží se zde vyrábí i různé parfémy, krémy, mýdla, čaje a spousty úžasných věcí - které si přímo v budově Rozária lze zakoupit.
(SANGERHAUSEN A JEHO OKOLÍ)

Jak sami vidíte na obrázku výše, město je opravdu plné zeleně. Dříve se v okolí Sangerhausenu těžilo (už si bohužel nevzpomínám co :D) - ty kopce jsou hlušiny z těžby. Na hlušinách nevyroste tráva, tak slouží jako turistická atrakce - a můžu říct, že to vypadá opravdu zajímavě, že? (Pozn. V okolí těchto kopců bylo mnohem více)

(UKÁZKA VLASTENECTVÍ NĚMCŮ - KDYŽ JSEM ZDE BYLA, ZROVNA BYLO MISTROVSTVÍ SVĚTA VE FOTBALE)

Na obrázku výše můžete vidět i staré budovy - ty poukazují, že východní Německo je o něco zaostalejší než to západní. V těchto zastaralých domech dnes většinou najdete muzea, galerie, nebo v nich bydlí staří či chudší lidé.
Co se týče té vlajky, skoro každé druhé auto mělo tuto vlajku, lidé měli vlajky vyvěšeny na oknech, nebo dokonce z okna ven - v Červnu bylo v Sangerhausenu celkem dost velké horko - takže lidé sledovali fotbalové zápasy s otevřenými okny - vždycky jsem se dozvěděla, když dali němci gól :D

Co jsem vlastně na praxi musela dělat?
Jak jsem říkala, měsíc jsem byla ubytována na hotelu, kde jsem samozřejmě musela pracovat - abych si odpracovala alespoň něco ze stravování a ubytování (jinak vše bylo placeno dotacemi z EU a různými organizacemi). Takže jsem v hotelu připravovala stoly, sklízela po snídani, leštila skleněné dveře, myla nádobí, uklízela pokoje, pracovala v prádelně (především na mandlu, kde se žehlily prostěradla, peřiny a polštáře).
Ale jinak jsem měla velkou spoustu volného času - ve volných dnech jsem navštívila město Allstedt, Halle a Erfurt. Často jsme s kamarádkou chodili na nákupy, protože kosmetika a oblečení kolikrát výjde v Německu levněji než tady v ČR. (udělali jsme si vždycky pěknou procházku, protože náš hotel byl v části OBERRÖBLINGEN, takže jsme pěšky chodili několik km do centra)

ABYCH NEZAPOMNĚLA
O německých ženách se říká, že jsou velice ošklivé - ve velkých městech vám to nepříjde, ale třeba v tom Sangerhausenu jsem musela dát za pravdu, protože jsem za ten měsíc viděla asi jen 1-2 žen, o kterých jsem dokázala říct, že byly hezké! (Asi jsem vždy šla v nějakou blbou dobu, nevím jak to jinak vysvětlit)
Proto jsem byla šíleně v šoku, když jsem vyšla na ulici a skoro každé druhé auto začalo troubit, chlapi vystrkovali za jízdy hlavy z oken, že mě svezou apod, možná měli i jiné nabídky, ale hold jsem nerozumněla :D

Jsem opravdu šťastná, že jsem do této praxe šla - protože jsem získala i několik papírů, a to osvědčení od Německé strany, osvědčení od naší školy a dokonce i Europass - že jsem splnila praxi v zahraničí :)

4 komentáře:

  1. Teda já bych do toho asi nešla, ale zkušenost to byla určitě zajímavá!

    www.duty-live.blogspot.com

    OdpovědětVymazat
  2. A teď jsem koukala na tvůj tumblr, moc pěkně udělaný! Já jsem si říkala, že si ho taky udělám, ale tak uplně nevim, k čemu to vlastně je :D

    OdpovědětVymazat
  3. Super! Každý by měl mít možnost vyjet do světa, ať vidí, jak to funguje jinde :-)

    WorldByBella


    OdpovědětVymazat
  4. Jé tak tam by si mohly ženy zajet na terapie pro zvýšení sebevědomí:D

    OdpovědětVymazat